Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Esed Türkiye sınırını İran’a terk etti'

Türkiye'nin Yayladağı Sınırı Kapısı'nın karşısında bulunan Keseb'de son haftalarda hareketlilik arttı. Bölgedeki muhalifler, bu bölgede sadece İran askerleriyle savaştıklarını ve rejimin bölgeyi İran'a terk ettiğini söylüyor.



15 Haziran 2015 tarihinde Esed güçleri tarafından ele geçirilen Türkiye’nin Yayladağı sınırında bulunan Keseb kasabası ve çevresinde uzun süreli sessizlikten sonra son 10 gündür hareketli günler yaÅŸanıyor.

Mart ayının ilk günlerinde hava saldırıları ile baÅŸlayan hareketlilik rejim güçlerinin son 5 günde 6 farklı noktadan baÅŸlatttığı kara operasyonları ile devam ediyor

Son operasyonlarla ilgili Al Jazeera Türk’e konuÅŸan bölgenin etkin gruplarından Ömer Muhtar Tugayı Komutanı Ömer Abdullah "Burada son bir ayda ciddi bir hareketlilik yaÅŸanıyor. Bizimle savaÅŸan güç tamamen Ä°ran askerleri ve yine Ä°ran’ın desteÄŸi ile bölgeye getirilen Irak, Afgan askerlerinden oluÅŸan bir birlik" diyor.

Bölgede yaÅŸanan geliÅŸmeleri "Ä°ran’ın kendi giriÅŸimiyle bölgenin kontrolünü tamamen devralması" olarak nitelendiren Türkmen komutan ÅŸunları söyledi:

"Burada 3 yılı aÅŸkın bir süredir Esed’le savaşıyoruz. Esed bu savaÅŸta çok yorgun düÅŸtü. Åžu ana kadar bize bu bölgede aynı anda iki cephede saldıracak gücü hiç olmadı. Fakat bir ay önce bu bölgeye 3 bin Åžii milis getirildi. Zülfikâr Tugayı ismi verilen askeri birliÄŸin komutanı Ebu Åžehad el Cuburi isimli bir Åžii."

Esed güçleri sınırda yok

Lazkiye bölgesinden Türkiye sınırına uzanan hattın Ä°ran tarafından bölgeye konuÅŸlandırılan askerler tarafından tutulduÄŸuna dikkat çeken Ömer Abdullah, "Yunus Tepesi dediÄŸimiz Selme bölgesinin en yüksek noktalarına saldırıyorlar. Aynı zamanda Keseb bölgesinden ve yine stratejik KızıldaÄŸ-Acısu yönünden büyük bir harekat baÅŸlattılar. Åžu an sadece sahil bölgesi olan El Basit’te Mihraç Ural’a ait Mukaveme Suriyye birlikleri mevcut. Bunun dışında tüm bölgelerde Ä°ran güçleri var" diyor.

Ömer Muhtar Tugayı komutanı ayrıca ÅŸunları da ekliyor:

"Son günlerde Kürt dağı bölgesinde yer alan ve Türkiye sınırına 25 kilometre mesafedeki Yunus Tepesi ile Türkiye sınırına üç kilometre uzaklıkta bulunan 45 tepesinde olaÄŸanüstü hareketlilik gözlemliyoruz. Ä°ran’a baÄŸlı savaÅŸan milislerin bu iki stratejik noktada yoÄŸun çalışmaları var. Bu iki noktaya büyük önem veriyorlar. Esed’e doÄŸrudan baÄŸlı birlikler çekildikten sonra sadece Suriye Hava Kuvvetleri buraya yönelik hava desteÄŸi veriyor. Bunun dışında herhangi bir askeri varlığı kalmadı. Keseb’de tamamen Åžiiler var ve Türkiye sınırına 200 metre mesafede askeri mevziler kazdılar. Bu mevzilerden Türkmen bölgelerini vuruyorlar. Ana hatlarıyla bölgeyi kuÅŸatan Selme, KızıldaÄŸ, Saray ve Gınam’da artık Ä°ranlılar yerleÅŸmiÅŸ durumda. Bundan sonra bölgede savaÅŸacağımız güç Ä°ran’ın bir fiil askerleri ile desteklediÄŸi Åžii gruplar olacak. Ä°ran bölgeye yerleÅŸti bunu çok net görebiliyoruz."

Türkmen Komutan Ömer Abdullah’a göre, "Åžii gruplar bu operasyonlarında baÅŸarılı olursa bölgede yaÅŸayan Türkmenlere yönelik büyük çapta katliam tehlikesi" var.

Durin rejimin eline geçmiÅŸti

GeçtiÄŸimiz hafta Lazkiye merkezinden saldıran rejim güçleri Türkmen bölgesi Bayırbucak’a 25 kilometre mesafedeki Kürt Dağı bölgesinde bulunan Durin kasabasını ele geçirmiÅŸti.

Bayırbucak bölgesinde savaÅŸan Türkmen Åžehitleri Tugayı Komutanı Adil Orli, stratejik öneme sahip Durin kasabasının düÅŸtüÄŸünü ifade etmiÅŸti.

Keseb’in karşısındaki Yayladağı Sınır Kapısı'nın son günlerde artan bombardımanlardan dolayı boÅŸaltıldığını söyleyen Türkmen komutan, Türkiye sınırında bulunan Türkmen köylerinden DaÄŸdaÄŸan, Kepir, Gökdağı ve Murtlu’nun risk altında olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Muhabir: YILMAZ BÄ°LGEN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.